Första Kommunfullmäktige med proportionella val

Detta inlägg publicerades på SD Mölndals hemsida den 1 januari 2023.
Numera bortplockat.

Den 19 oktober 2022 samlades det nyvalda kommunfullmäktige för sitt första möte i mandatperioden 2022-2026.

På det första mötet väljer Kommunfullmäktige presidium, alltså Kommunfullmäktiges ordförande samt 1:e vice och 2:e vice. Man väljer också Kommunstyrelse (KS) och kommunalråd.

Jag har klippt ner själva valet med den utmärkta information och föredragning som kommunens jurist höll innan vi gick till val. Det är en bra sammanfattning på knappt 20 minuter hur det i praktiken går till.

Kommunstyrelsen har en särställning bland kommunens styrelser och nämnder. Kommunstyrelsen bereder de ärenden som sedan Kommunfullmäktige (KF) fattar beslut om. Främst är det budgeten som bereds av KS och därför finns det också en budgetberedning (där alla partier i KS är representerade).

De val som görs i KF föregås av förhandlingar mellan de olika partierna, främst i syfte att bilda majoritet. Så har skett också i Mölndal. Majoriteten utgörs av Socialdemokraterna (17 mandat) och Moderaterna (14 mandat). Tillsammans utgör de ”partiet” Samverkan för Mölndal som har 31 av 61 mandat i Kommunfullmäktige.

Oppositionen består av Liberalerna (5 mandat), Vänsterpartiet (5 mandat), Centern (4 mandat), Miljöpartiet (4 mandat) samt Kristdemokraterna (3 mandat). Dessa samverkar i ”partiet” Valtek-22 som har 21 av 61 mandat i Kommunfullmäktige.

Den största enskilda oppositionsgrupperingen är emellertid vi i Sverigedemokraterna och vi har 9 av 61 mandat.

Sammantaget finns det alltså tre partier i Kommunfullmäktige som skall göra upp om platserna i Kommunstyrelsen, det är Samverkan för Mölndal med 31 mandat, Valtek-22 med 21 mandat och Sverigedemokraterna med 9 mandat.

Vi insåg tidigt att det finns en uppenbar risk att de två största grupperingarna, Samverkan för Mölndal och Valtek-22 kunde ha ett intresse av att ”sno” någon av de platser vi rent valtekniskt var berättigade till, 1 ordinarie ledamot och 1 ersättare. Det visade sig vara en riktig bedömning. Gruppledaren för ett av partierna i Valtek-22 ”missade” sin plats i Kommunstyrelsen, och att ha en gruppledare som står utanför budgetprocessen är i praktiken omöjligt. Det partiet har därför bytt gruppledare.

Så kan det gå när vi är smartare än de andra.

Det finns ett minoritetsskydd i form av ”Lag (2022:629) om proportionella val i kommuner och regioner”. Då tillsätts ledamöter (och ersättare) genom lag och inte genom val. Valprocessen blir en formalitet för att uppnå lagkravet.

Vi hade tidigare resonerat på gruppmötet hur vi skulle göra. Nackdelen med LPV är att det är just en lag och därmed både fyrkantig och formalistisk. Samtliga ledamöter och ersättare är tillsatta genom lag. Avgår en ledamot ersätts denne av en ledamot från samma ”parti”. Avgår en ersättare så är det mer osäkert.

Vi har bett kommunsekreteraren titta på det och skulle Fredrik Mellbin lämna sitt uppdrag ersätts han av en annan ledamot från samma parti och skulle Hans Wessberg lämna sin ersättarplats står det KF fritt att välja från vilken partigrupp man vill.

Vi har sett runtom om i vår region att andra partier ”snor” platser från oss. Man kan göra så, vallagen har inga synpunkter på vare sig moral eller rättvisa, utan fungerar helt instrumentellt. Flest röster tar uppdragen helt enkelt. Så även om LPV ställer till en del krångel så var det viktigt för oss att försäkra sig om våra platser i Kommunstyrelsen. Det var också en helt enig KF-grupp som ställde sig bakom att aktivera LPV inför valen till Kommunstyrelsen.

Hela sammanträdet går att se här

/Hans Wessberg