Lunnagården

Detta inlägg publicerades på SD Mölndals hemsida den 5 januari 2023.
Numera bortplockat.

På fullmäktigesammanträdet den 14 december så var det (äntligen) dag att anta detaljplanen för Lunnagården. Det är ett ärende som funnits med hela förra mandatperioden men som inte hann gå i mål.

Det har funnits ett intresse hos främst olika miljögrupper av olika slag, inte att påverka oss politiker, märkligt nog, utan mest att driva opinion i föga lästa Mölndals-Posten.

Lunnagården är de fd hagarna och en hästgård som ligger söder om Söderleden. Tanken med detaljplanen är att Lunnagården skall utvecklas till ett verksamhetsområde som definieras av SCB enligt följande:

Ett verksamhetsområde kan bestå antingen av en koncentration av flera arbetsställen, som tillsammans bildar ett geografiskt avgränsat område, eller ett område som karaktäriseras av storskalig och industriellt präglad markanvändning och har minst ett arbetsställe. Ett verksamhetsområde är minst 3 hektar stort.” enligt SCB:s definition. Kort och gott det vi i dagligt tal kallar industriområde och i praktiken en förlängning av Åbro industriområde.

Vi Sverigedemokrater har i vårt kommunala handlingsprogram tagit upp hur vi ser på bebyggelse i kommunen och delat upp kommen i de gamla kommundelarna Mölndal, Kållered och Lindome.

Mölndal ser vi som en integrerad del av Göteborg och Mölndal är redan idag en tät och urban del av Göteborg. Det ser vi inga problem med, det är tvärtom positivt att Mölndal kan attrahera olika typer av människor med olika preferenser. Vill man bo urbant och modernt så kan vi erbjuda det i Mölndal. Det är också utmärkt att vi utmed trafikleder där det inte går att bygga bostäder förtätar och bygger ut verksamhetsområden.

I Kållered vill vi bevara idyllen, främst i västra Kållered. Med tanke på den stora andelen hyresbostäder i östra Kållered vill vi där satsa på bostadsrätter och villabebyggelse.

Lindome vill vi definitivt bevara idyllen och ser Lindome främst som en tillväxtpotential för utökad villa- radhusbebyggelse. Lindome är redan idag populärt bland främst barnfamiljer och det är en fantastisk idyll med kvalitéer i boendemiljö som är svår att hitta i Göteborgsområdet. En riktig pärla vi vill vara rädda om.

Passade på att ta en runda i talarstolen och redogöra för vår syn kring Lunnagården och byggnation i kommunen i allmänhet. Passade också på att ifrågasätta begreppet ”jordbruksmark” som främst används av Miljöpartister som ett argument att inte bygga och utveckla vår kommun. Jordbruksmark är en ekonomisk term och det finns inget ekonomiskt värde i mark som ligger nära bebyggelse. Miljölagstiftningen sättare stopp för all kommersiellt gångbart jordbruk. Då är det inte jordbruksmark, utan grönområden. Nog så viktiga, men grönområden går naturligtvis att utveckla till bostadsområden med hög boendekvalité

/Hans Wessberg