Sverigedemokraterna i Mölndal valde alltså Lennart Jonson till gruppledare som säger sig ha ”25 års erfarenhet”?
Om det verkligen stämmer, varför släpps haveri efter haveri igenom av honom? Bryr han sig helt enkelt inte, eller är det så enkelt att Lennart Jonsson är inkompetent och ”25 års erfarenhet” är en del av hans egen mytomani?
Låt oss nysta lite i konstigheterna i denna insändare. (betallänk). Finns också här i enkel utskrift för er som bidragit till Mölndals-Posten presstöd (skattemedel) för lokaljournalistik.
I rubriken slår man fast ”Inga tolvvåningshus i Lindomes unika stadsmiljö!” Det är tomt buller från SD:s sida. Det finns inga politiska förslag på några 12-våningshus i Lindome. Inget parti i Mölndal vill ha det, och det finns inga detaljplaner som ens skulle göra det möjligt. Tomma tunnor och luft med andra ord.
Sedan fortsätter man med: ”Det finns dock potential att rusta upp både kommunens/Förbos befintliga hyresrätter så att centrums attraktivitet höjs.”
SD Mölndal gick till val på att vara emot storrenoveringar genom att tillåta ombildning av hyresrätter. Upprustningarna som redan är på bordet föll knappast i god jord och övriga partier lärde sig av den läxan. I de nya ägardirektiven för Förbo AB har därför följande anvisning tillfogats ”I syfte att säkra social hållbarhet med blandande upplåtelseformer även i befintliga bostadsområden kan ombildning av hyresrätter till bostadsrätter och ägarlägenheter ske”.
Detta är för att ge hyresgästerna en möjlighet att köpa loss sina lägenheter eller självförvaltning genom att bilda bostadsrättsföreningar. Denna möjlighet har inte funnits tidigare, utan hyresgästerna har suttit fast i valet mellan kraftiga hyreshöjningar som presumtionshyror innebär , eller att helt enkelt flytta ifrån Lindome.
De nya ägardirektiven ledde till en debatt under Kommunfullmäktigemötet 19 april 2023. Hans Wessberg (SD) och Kristian Vramsten (M) ställde sig bakom skrivningen ovan, Joakim Ramberg (V) och Michael Softic (MP) var emot och förespråkade samma linje som Marie Omström (SD) och Jonathan Andersson (SD) framför i sin insändare. Protokollet är justerat av…Marie Omström (!) och i voteringen som följde på debatten röstade hon i enlighet med Hans Wessberg mfl yrkande. Men tycker nu alltså tvärtom?
Vad ska Lindomeborna tro om detta? Var är Lennart Jonsson, gruppledare, vars uppgift är att hålla ihop gruppen och se till att den politik man tar ställning för också efterlevs av ledamöterna?
Det fortsätter med ytterligare märkligheter, ”Det finns också ett stort behov av investeringar för att tillgodose den mest basala infrastrukturen här såsom fjärrvärme, el, vatten och vägar. Här finns också underhållsskulder som behöver tas tag i.”
Vem saknar el i Lindome? Vad man möjligen är ute efter är förbättrat driftsäkerhet i elnätet. Nätägare i Lindome är Ellivio som är ett privat företag. Det finns säkert en del del att göra för att förbättra elnätet i Lindome som i grund och botten är ett landsbygdsnät. Det är inte en kommunal fråga (uppenbart) . Dessutom innebär alla investeringar i elnätet att nätavgifterna skjuter i höjden, så vad Sverigedemokraterna har att erbjuda Lindomeborna förutom ordentliga hyreshöjningar är på toppen av detta också rejäla höjningar av elnätsavgifterna. Det blir konsekvensen av vad Marie Omström (SD) och Jonathan Andersson (SD) skriver i sin insändare.
Fjärrvärme är bra, men knappast en basal infrastruktur. Dessutom gäller samma sak för fjärrvärme som med VA. Det är inte en fråga som berör skattekollektivet. Det är fjärrvärmekunderna som betalar för fjärrvärme, på samma sätt som VA-kollektivet betalar för vatten och avlopp.
Vi har ännu inte sett några förslag från SD Mölndal kring utbyggnad och finansiering av vare sig fjärrvärme eller VA, men det kanske kommer motionsförslag från SD i dessa frågor framöver? Ska bli intressant att ta del av.
För VA-nätet finns det mångåriga utbyggnadsplaner antagna. Det som saknas är en långsiktig finansiering och därför har SD tidigare valt att avstå från att delta i beslut där VA-frågan är oklar. Detta ändrade emellertid Lennart Jonsson på då han som gruppledare yrkade bifall till Översiktsplanen (ÖP). Då undrar man lite om Marie Omström (SD) och Jonathan Andersson (SD) ställer sig bakom sin gruppledare, eller om det är ett internt uppror i gruppen, då dessa nu framför en helt annan uppfattning i Mölndals-Posten? För inte kan Lennart Jonsson med ”25 års erfarenhet” vara omedveten om att det som skrivs går på tvärs med vad han själv yrkade på i kommunfullmäktige den 15 mars?
Sammanfattningsvis har vi alltså två partier här:
Lennart Jonsson-SD: Denna del av SD förespråkar att Förbo kan arbeta med ombildningar till ägarlägenhet och bostadsrätter i Lindome. Lennart Jonsson har som gruppledare inte förespråkat något annat. Så långt ett väl utfört gruppledarskap. Denna del av SD förespråkar också översiktsplanen (ÖP) med skrivningen ”Resterande förtätning kommer att förverkligas i stationsorterna Kållered och Lindome.” – och detta utan restriktioner i bygghöjd vare sig i yrkande eller protokollsanteckning. Även om inga planer föreligger på 12-våningshus i Lindome, så har Lennart Jonsson-SD inte gjort några förbehåll för det utan svalt översiktsplanen med hull och hår.
Omström/Andersson-SD: Denna del av SD förespråkar att Förbo fortsätter med sina lyxrenoveringar och därpå följande chockhöjningar av hyrorna. Det är en direkt konsekvens av det man skriver. Detta trots att Marie Omström varit med och tagit beslut om skrivningen ovan, utan reservation och t.o.m justerat protokollet. Anmärkningsvärt.
Omström/Andersson vill inte heller kännas vid övriga SD:s ställningstagande till översiktsplanen, utan förespråkar istället stora infrastrukturinvesteringar som skall finansieras av väldigt få hushåll. Att chockhöjningar av hyror, nätavgifter samt mycket dyra anslutningsavgifter kommer göra Lindome både dyrt och dåligt som bostadsort verkar inte ha förespeglad denna falang av SD.
Vad lovade man då väljarna i Lindome inför valet 2022?
Då hade ett Sverigedemokraterna ett (1) gemensamt budskap till Lindomeborna. Det bestod av punkterna:
-
- Inga höghus i västra Kållered och Lindome. Den hushöjd som är idag (2 våningar) skall vara max. Detta har alltså Lennart Jonsson-SD svikit.
- Centrum behöver utvecklas och likaså behövs det en ny skola i
Lindome. Kommunen bör tillse att försäkra sig om markinlösen i främst Lindome. Omström/Andersson vill förhindra bebyggelse på privat befintlig mark.
- Inga höghus i västra Kållered och Lindome. Den hushöjd som är idag (2 våningar) skall vara max. Detta har alltså Lennart Jonsson-SD svikit.
I övrigt har SD inför valet förespråkat en utbyggnad av VA- och fjärrvärmenät. Detta gäller de områden som löses in och detaljplaneras. Då är anslutnings-villkoren tydliga redan från början. Vad Omström/Andersson vill är att befintliga fastigheter skall tvångsanslutas . Med tanke på den debatt om ”förmynderi” som anfördes av Martin Linder-Lood ang Forsåker så förespråkar SD ett kommunalt tvångsförmynderi i Lindome/Hällesåker. Man undrar lite hur de ”bättre flöden” som Marie Omström anförde som argument för att fungera som en bra vice gruppledare tagit vägen.? Det verkar flöda dåligt med konsekvenstänkandet inom SD.
I Marie Omströms fall kan man undra om det flödar alls när hon i ena stunden är med och bifaller beslut i KF (samt justerar) för att i andra stunden gå på tvärs med de beslut hon bifallit.
* * *
Vägar och underhållsskulder finns i kommunens alla delar. Tidigare har SD Mölndal tagit initiativ till en utbyggnad av cykelbana till Hällesåker. Nu vill man inte det längre, utan att kommunen skall satsa på vägar istället? Oklart.
Samt arbeta ikapp underhållsskulder, som för övrigt finns i hela kommunen. Oklart, men besked kanske kommer?
En utbyggnad av VA- och fjärrvärme till Hällesåker innebär också i praktiken tvångsanslutning av befintliga fastigheter. Det är lite häftigt kan man tycka att tvinga på Hällesåkersborna tvångsanslutningar för många hundratusentals kronor, när mark- och fastighetspriser i Hällesåker är tämligen blygsamma. Men SD har (hade?) starkt stöd i Hällesåker så det kanske går vägen? Hällesåkersborna är kanske beredda att betala dyrt för vad de röstar på?
Slutligen skriver man ”Vi i Sverigedemokraterna vill inte se en kraftig förtätning inom Lindome utan satsar hellre på att bygga ut sådant som orten redan karaktäriseras av, det vill säga radhus och villabebyggelse.”
Vad kommer hända när alla förutsättningar för kraftig förtätning, VA, fjärrvärme, bäst vägar i kommunen samt el åt alla (?) uppfylls i stora delar av Lindome, en ort med kort pendlingsavstånd till Göteborg och rimliga markpriser?
Rejäl förtätning är då garanterad. Det är också vad man skriver i översiktsplanen som Lennart Jonsson, gruppledare SD yrkade bifall till ”Framöver kommer utgångspunkten att vara att ungefär hälften av kommande förtätning bör ske i centralorten. Resterande förtätning kommer att förverkligas i stationsorterna Kållered och Lindome.”
Det är ändå trots allt lite spännande att ”nya SD Mölndal” också vågar prova på nya (och olika) budskap i områden man har störst stöd i (bl.a. 34% i Hällesåker). Rejält kostsamt för Lindome och Hällesåkersborna. Dyrt och dåligt, en valvinnare?
Inte heller skapas det några möjligheter för ungdomar att bo kvar i Lindome eller för äldre som säljer villan att bo kvar i lägenhet i Lindome.
Det kanske inte ”nya SD Mölndal” har något intresse av heller. Man vill ha ett Lindome som är både dyrt och dåligt att bo i, möjligen så att bilden av missunnsamhet och ”nej till allt” som i hög grad präglar ”nya SD Mölndal” kan dra en liten men säker grupp av väljare. De som alltid klagar. På allt.
Finns alltid underlag för missnöjespartier. De har alltid en plats i politiken säkrad, och lika säkert är att de aldrig kommer få något inflytande, eftersom alla andra partier vill utveckla kommunens alla delar. Den som lever får ser om ett missnöjesparti som sänker Lindome och Hällesåker är det väljarna i hemlighet suktat efter hela tiden.
Redaktionen
redaktionen@wessbergconsulting.se