Välkomna till en artikelserie i flera delar om Sverigedemokraternas riksdagsledamot Rashid Farivar. De flesta av er har säkert inte lyckats undgå att se honom då han har en fäbless för att synas i media. I mer eller mindre genomtänkta sammanhang. Han har även genom att anlägga ett yvigt skägg, vara från Iran och kritisera invandring, ofta blivit jämförd med Hanif Bali (M) på sociala medier. Denna liknelse är mycket olycklig då den snabbt kollapsar när man skrapar på ytan. Dessutom är det nog är lite smårasistiskt tro att alla iranier med skägg är likadana. Men nog inledning, dags för fakta!
Rashid Farivar erhöll sitt svenska uppehållstillstånd för studier år 2005. Detta efter att han med största sannolikhet blivit antagen till ett internationellt masterprogram på 90hp (1,5 år heltidsstudier) på Chalmers tekniska högskola. Den slutgiltiga examen som utfärdades var ”Civilingenjör på individuellt program” och innehöll sammanlagt 90hp kurser och examensarbete utöver de 3 års studier Rashid Farivar hade med sig från Iran. I studierna presterade Rashid tämligen bra med mest 5:or och några 4:or i slutbetyget. Hela betygsdokumentet finns här.
Men här börjar oregelbundenheterna uppenbara sig. Notera slutdatumet som är juni 2008. Det har alltså tagit Rashid Farivar – smart nog att få höga betyg i samtliga kurser – 3 år att slutföra 1,5 års studier? Eller vad som hade kunnat gå på ett år med rejält slit för någon med Rashid Farivars dokumenterade akademiska förmåga. Särskilt om man tolererat lite lägre betyg här och där. Lägg till sommaruppehåll på flera månader utan något schemalagt alls. Vad gjorde Rashid resten av tiden? Låt oss se vad han själv har att säga om saken:
Här uppenbarar sig många frågor att reda ut:
-
- Hur lyckades Rashid Farivar uppfylla Migrationsverkets försörjningskrav med enbart 1000 kr på fickan?
- Kom Rashid Farivar till Sverige primärt för att arbeta istället för att studera?
- Känner Skatteverket till detta?
Krav för uppehållstillstånd för högre utbildning
För att få ett uppehållstillstånd för studier måste den som ansöker kunna bevisa att denne har pengar nog för att kunna försörja sig själv hela studietiden. Information och räkneexempel från Migrationsverket återfinns här.
I dagsläget är det ca 10 000 kr/månad för studier. Detta krav är ingenting nytt och har funnits mycket länge. Migrationsverket är tyvärr inte särskilt snabba, men år 2006 låg nivån på ca 6300 kr/månad. Ganska snabbt inser man att Rashid Farivar aldrig varit i närheten att uppfylla detta. Förklaringen till hur han kom runt det ligger i Migrationsverkets undermåliga bedömning. Se kraven nedan:
Man måste alltså uppvisa ett eget bankkonto med pengar. Det utländska studenter gör är helt enkelt att låna av släkten, banken och annat löst folk, pengarna betalar de sedan mycket snabbt tillbaka och kommer till Sverige utblottade. Det är ett enormt problem och har varit känt länge. Även under min studietid på Chalmers var detta allmänt känt och ett stort problem. Givet av Rashid Farivars knappa medel och mångfacetterade yrkeskarriär under studierna kan vi också enkelt utesluta sponsorer och annan extern hjälp, något som Rashid även själv bekräftat på sociala medier.
Rashid Farivar har enligt egen utsago erhållit svenskt uppehållstillstånd på falska grunder!
Det primära syftet med vistelsen i Sverige
Det är ett extremt utbrett problem att utländska medborgare söker sig till svensk utbildning bara för möjligheten att få arbeta i landet. En bra ledare återfinns här: Kristersson, sätt stopp för svartjobbs-akademikerna. Det är ett av de största migrationshålen som fortfarande existerar. Inte för att Sverige var något under på att reglera invandring alls år 2005 men det är en intressant detalj. Detta var och är internationellt vida känt.
Lyckligtvis för oss går det att relativt enkelt bevisa att Rashid Farivar började knega omgående för er som inte blev övertygade redan vid påståendet om att han anlände med blott 1000 kr på fickan. Återigen tack vare hans egen information som styrker detta. Den här bilden visar Rashid Farivar enligt egen utsago på hans första jobb i Sverige. Som korvgubbe på Ferdinand’s korv, vars ägare intressant nog kommer från Tabriz, samma del av Iran som Rashid Farivar.
Facebook och andra sociala medier tar tyvärr bort EXIF metadata i bilder så folk inte ska hänga ut sig själva men vi kan datera denna bild bra ändå. Låt oss zooma in på den rostade löken.
Det är ”Cronions®” och vad som ser ut som datumet 29-02-06. Produktbladet för cronions finns här och vi kan utläsa att det är ett bäst före datum (ddmmyy) och hållbarheten är 360 dagar. Kombinera med att detta är en populär och livskraftig korvverksamhet med hög omsättning och Rashid Farviars klädsel så tyder det starkt på att bilden togs innan vinterkylan 2005 började sätta in. Alltså hösten 2005 när hans studier påbörjades.
Ett relativt säkert slutdatum på alla småjobb kan vi också lista ut rätt så enkelt med hjälp av Rashid Farivars egen LinkedIn där varken korvgubbe, diskare, städare, byggarbetare eller parabolmontering tas upp. Därför i augusti 2008 blir han doktorand.
Och för er som inte vet det är doktorander avlönade och tjänar ungefär lika mycket som ingångslönen för en kemiingenjör. En annan relevant detalj är att doktorander sysslar med relativt stora mängder undervisning i form av övningsräkningar mm vilket oftast tar upp en respektabel del av arbetstiden första året. Lägg till en professor eller två som piskar på om att utföra forskning utöver det för att fylla upp resterande tid. Stabila pengar men inte en bra livssituation för extraknäck.
Rashid har med extremt hög sannolikhet arbetat många fler timmar än han studerat under sin ”studietid”.
Om ni inte är övertygade än så kommer en intressant detalj till, Rashid Farivar valde hoppa av som doktorand innan han var klar. Efter det bär det ut i arbetslivet med bättre lön och inte bara det, möjligheten att permanent stanna i Sverige. Var det kanske planen från början? Att bli doktorand köpte honom viktig tid att finna lämplig anställning? Det skulle i alla fall passa in på allt vi känner till om honom.
Skatteverkets kännedom
Borde Skatteverket känna till Rashid Farivars extraknäck under hans 3 första år i Sverige? Definitivt! Att leva på en strid ström av andrahandskontrakt år 2005-2008 var knappast gratis. Även med en exceptionellt låg månadskostnad på 4000 kr hamnar man snabbt över gränsen för när inkomst måste rapporteras och beskattas. Särskilt utan eget kapital på banken. Som referens kan det nämnas att studielån och studiebidrag uppgick till sammanlagt ca 7500 kr för oss svenskar under denna period.
Så låt oss granska deklarationer. Samtliga tillgängliga år återfinns här. Som ni tydligt kan se deklarerade Rashid ingen inkomst förrän 2008 då det tydligt matchar en doktorandlön med start runt augusti månad.
Ni förstår väl vad det innebär?
Rashid Farivar har jobbat svart. Och det en hel del. Under 3 års tid.
Praktiskt nog matchar nästan alla senare år normal lön för de positioner han listat på LinkedIn vilket ger ytterligare stöd för avgränsningen. Dessutom är varenda bransch han jobbat i är ökänd för skattefusk. Men varför bara nästan matchar? Jo, för Rashid gjorde enligt en enkel överslagsräkning sin sista avlönade dag som doktorand i slutet av juli månad 2011. I examensbeviset står det tydligt att alla krav uppfylldes redan i början av juni 2011. Men han börjar inget jobb förrän i slutet av året. Det betyder att vi har en bonusfråga!
Bonusfråga: Vad gjorde Rashid Farivar andra halvan av 2011? Och varför?
Rashid Farivar har alltså i mitten av 2011 uppfyllt alla krav för att få sin licentiatexamen men vårt narrativ går i ärlighetens namn inte riktigt ihop. Varför fortsatte han inte på sin doktorandtjänst i väntan på att hitta ett riktigt jobb? Det är det enda logiska att göra – om att få stanna i Sverige och tjäna pengar – var hans primära mål. Eller ens att få sig en gedigen utbildning. Allt pekar på att han borde fortsätta för tillfället. Att sluta här och nu är extremt negativt ur flera aspekter: Hans uppehållstillstånd för studier kommer upphöra inom ett par månader, ingen mer fast inkomst och det ser alltid bra ut när man söker jobb om man redan har en kvalificerad anställning.
Min personliga gissning är att antingen slog Rashid Farivars stora ego till och han trodde det skulle vara enkelt att hitta ett jobb. Eller så insåg han att han inte längre var önskvärd. Doktorander får extremt sällan sparken, istället brukar de som inte håller måttet direkt eller indirekt få det förklarat för sig. Och som vi kommer få se i senare delar drar Rashid direkt när det går dåligt. Alla gånger.
För att övertyga oss kan vi se att till antalet publikationer så låg Rashid Farivar inte särskilt bra till alls 2008-2011 (https://research.chalmers.se/organisation/?tab=publications&query=rashid+farivar) och han har egentligen bara producerat en enda artikel där han är huvudförfattare under denna period. Definitivt i den undre halvan av doktoranderna. Önskvärt är minst 4 stycken artiklar som huvudförfattare innan man disputerar. Det är trots allt stor skillnad på att följa en helt snitslad bana och att fritt släppas ut i forskningen spännande värld.
Här är ett tweet som ger ett visst stöd till denna tolkning av händelseförloppet.
Arbetslösheten och att ”förlora allting” kan mycket väl vara en referens till andra halvan av 2011 och ett snöpligt avslut i den akademiska världen.
Vad som nu är öppet för spekulation är hur Rashid försörjde sig i nästan ett halvår utan inkomst. Kanske en runda till som parabolmontör, kanske levde han på besparingar eller gjorde något annat. Det vet varken jag eller Skatteverket svaret på. Det är också möjligt att spekulera om varför Rashid skickade in sin examensansökan först i november. För att fortfarande vara registrerad på en svensk utbildning och på så vis fördröja när hans uppehållstillstånd skulle gå ut? Vi vet inte men visst låter det inte orimligt?
Slutreflektion
Här tar första delen om Rashid Farivars tidiga år i Sverige slut. Han är nu en, för de som inte skrapar på ytan, mönsterinvandrare som bidrar till samhället genom att jobba på Volvo. Tyvärr tyder allt på att han borde ha stoppats vid gränsen och nekats förlängt uppehållstillstånd om korrekta kontroller gjorts.
I nästa del kommer vi avhandla hur Rashid Farivar tog sig hela vägen till Sverigedemokraternas riksdagslista. Och som vanligt, kom ihåg att det moraliska förfallet sällan är begränsat till ett område.
redaktionen@wessbergconsulting.se